Клімат твого простору під ключ в Рівному та регіоні

ТОВ Тіко

Вибираємо кондиціонер: 7,5 простих кроків + 1 лайфхак від продавця

Крок 0,5. Що я маю знати про кондиціонери насамперед?

Треба розуміти принцип дії кондиціонера — де він бере холод або тепло. Умовно кондиціонер можна уявити як закільцьований трубопровід. З одного боку кільця знаходиться зовнішній блок, а з протилежного — внутрішній блок. По трубопроводу циркулює холодоагент (фреон). Циркулювати його примушує компресор, який стоїть на одній гілці трубопроводу, а на іншій — клапан ТРВ (терморегулюючий вентиль). Для генерації тепла або холоду компресор перекачує фреон з однієї гілки в іншу, а клапан може регулювати тиск в обох гілках. В зоні з високим тиском фреон нагрівається, а в зоні з низьким тиском він випаровується і охолоджується. Завдяки цьому у внутрішньому блоці утворюється холод, а в зовнішньому в цей час стає гаряче. Або навпаки.

Ця фізика процесу дає користувачу головну перевагу — економію. Електроенергія витрачається на роботу кондиціонера і вентиляторів. Натомість кількість тепла або холоду утворюється в 3-5 разів більша, за витрачену електроенергію. При коефіцієнті енергоефективності по холоду 3,51 на кожний використаний 1 кВт електроенергії ви отримуєте 3,51 кВт холоду. Те ж саме стосується тепла. Ось чому використання кондиціонера ефективніше за використання калорифера. Кожний кондиціонер має власний коефіцієнт енергоефективності по холоду (EER) та по теплу (COP).

Чим вищий коефіцієнт, тим значніша економія.


Крок 1. Отож — треба кондиціонер. З чого почати?

Будь-який продавець запитає вас про дві речі: площа та висота приміщення. Один кіловат потужності холодоутворення кондиціонера зможе "обслужити" 10 квадратних метрів площі приміщення. При висоті приміщення понад стандартні 2,7 м треба врахувати збільшення об’єму приміщення. Нюанс: якщо кондиціонер працюватиме переважно на охолодження, то при високій стелі кондиціонер можна монтувати на висоті 2,7 м. В такому випадку він буде охолоджувати зону, в якій люди знаходяться. Повітря під стелею лишатиметься теплим.


Крок 2. І все? Цього достатньо для вибора?

Ні. Після цього треба врахувати додаткові джерела тепла.

Для останнього поверху треба врахувати прогрів даху влітку і нагрівання стелі. Один квадратний метр дасть нам навантаження в 100 Вт. Сонячна сторона? Додаємо 20-30%. Є жалюзі чи захисна плівка на вікнах? Вони зекономлять 10-15%. Стіни не утеплені? Додаємо 5-10%.

Нюанс: моделі кондиціонерів випускаються з кроком потужності в 1 кВт (10 кв. м. приміщення), тому в більшості випадків вікнами чи неутепленими стінами нехтують.

Нюанс 2: для першого поверху може бути корисна функція осушення приміщення (підвал з прокладеними інженерними мережами часто є джерелом підвищеної вологості).


Крок 3. Як щодо офісного приміщення?

Багато офісної техніки? Тоді варто збільшити потужність на 1-2 кВт. Панорамні вікна? Додаємо 1 кВт на кожні 2 кв. м. вікна.


Крок 4. Потужність відома. Почнемо обирати модель?

Так. Давайте оберемо виробника і модель.

Моделі мають певний індекс. Деякі виробники в індексі вказують холодопродуктивність, яка вимірюється в BTU (БТО — Британська теплова одиниця) (5, 7, 9, 12, 18, 24 BTU).

1 BTU/годину = 0,2931 Вт. Відповідно, якщо в індексі вказано 7, то це означає, що даний кондиціонер має потужність 7000 х 0,2931 = 2052 Вт, або 2,05 кВт. Він розрахований в середньому на приміщення площею 20 м2. (Пам’ятаєте? 1 кіловат потужності = 10 м2 приміщення.)

Спеціально для вас я порахував співвідношення між BTU та площею. Записуйте. Не дякуйте. 5 BTU = 15 м2, 7 = 20, 9 = 26, 12 = 35, 18 = 52, 24 = 70 м2.

У BTU свою техніку маркують наступні виробники: Cooper & Hunter, Electrolux, Toshiba, Neoclima, Leberg, LG, Zanussi, Ballu.

Деякі виробники одразу в маркуванні вказують орієнтовну площу приміщення, на яку розрахована спліт-система (20, 25, 35, 50, 60 м2 тощо). Наприклад Daikin, Sakata, Mitsubishi.

А Panasonic та Carrier  використовують одну або іншу систему маркування, залежно від марки кондиціонера.

Нюанс: якщо після розрахунків перед вами постав вибір між слабшою або потужнішою моделями, то беріть потужнішу. Це знівелює можливі неточності в розрахунках чи екстремальні умови експлуатації.

Отже ми наблизились до вибору виробника. Одразу виникає питання, чи варто переплачувати за бренд? Я стверджую, що ні, не варто. Варто платити справедливу ціну за якість. І у випадку з кондиціонерами ми як раз зустрічаємо ситуацію, коли продукція відомих виробників коштує дорожче. І це справедлива ціна якості. Якості вузлів та агрегатів, якості електроніки та пластику, якості зборки та комплектування. Якість набута роками досліджень, експериментів та вдосконалень. Для покупця (тобто для вас) це може й звучить як звичайна рекламна фраза. Всі так пишуть, думаєте ви. Дійсно, пишуть всі. Але чому не всі кондиціонери тоді можуть працювати по п’ятнадцять років поспіль?

Експлуатаційний строк кондиціонерів економ-сегменту становить 5-7 років приблизно. Кондиціонер з дорожчого сегмента цілком здатен служити 15 років і більше.

Сплачуючи за якість ви отримуєте досвід, і досвід ви отримуєте безкоштовно.


Крок 5. Добре. А як щодо інверторного кондиціонера? Воно того варто, чи ні?

Інверторні кондиціонери коштують відсотків на двадцять дорожче. А інколи і вдвічі дорожче. Але діапазон від’ємних температур, при яких вони можуть працювати на обігрів більший. Інверторні спліт-системи можуть працювати при -150С. А деякі і при -250 — -300С. Тоді як звичайний кондиціонер знаходиться в групі ризику при температурі нижчій ніж -50С. Окрім цього, при купівлі інверторного кондиціонера, ви почнете заощаджувати вже в день першого його включення. Бо він використовує на 30% менше електроенергії. В Україні це має значення, приймаючи до уваги, що вартість електроенергії залежить від обсягів її споживання.

Отже мій вердикт — воно того варто.


Крок 6. Монтаж кондиціонера

Поки ви домовляєтесь з продавцем щодо доставки новенького кондиціонера вам додому, домовтесь одразу про його монтаж. Хай продавець прийшле свою бригаду монтажників. Так ви уникнете ситуації, коли у випадку несправності продавець і монтажник будуть скидати вину на іншу сторону, а вам доведеться занурюватись у деталі, щоб дістатись правди.

Місце для монтажу внутрішнього блока ви зможете вибрати разом з монтажниками. Вони прослідкують за зручним відводом конденсату, а ви зверніть увагу на напрямок повітряного струменя в приміщенні. Щоб вам не перебувати потім весь час на протязі, щоб між кондиціонером та стелею було не менше 10 см простору, щоб від кондиціонера до найближчої горизонтальної поверхні залишилось 70 см - 1 м.

Якщо ви мешкаєте на першому поверсі, захистіть зовнішній блок спліт-системи від недоброзичливців. Наприклад кліткою, чи дугами, які не дозволять зняти прилад. Але подумайте про замок, щоб можна було дістатись до зовнішнього блока для щорічного обслуговування.


Крок 7. Експлуатація

Як і будь який предмет інтер’єра, ваш кондиціонер потребує елементарного догляду. Під час домашнього прибирання витирайте з нього пил, промийте водою фільтри грубої очистки. Раз на рік, наприклад навесні, замовте технічне обслуговування. Монтажники промиють зовнішній блок, перевірять об’єм фреона в системі, стан агрегатів. І не забувайте час від часу міняти батарейки в пульті.


Ну і в якості післямови запам’ятовуйте мій лайфхак (або життєву мудрість, укр.) від продавця

Коли будете обирати кондиціонер думайте про довгі щасливі роки на які ви розраховуєте в компанії рідних вам людей і вашого кондиціонера. І подумайте, де і як ви плануєте обслуговувати свій кондиціонер в подальшому. До кого ви звернетесь в разі виходу з ладу, наприклад, вентилятора внутрішнього блока, чи вентиля на зовнішньому блоці. Чи буде виробник, якого вам пропонують, працювати на ринку через п’ять років? Інколи бувають випадки, що китайський завод міняє марку кожні кілька років. І вашого виробника вже може не існувати. І гарантійний ремонт не буде в кого робити. Вентиль може бути нестандартної конструкції і вам доведеться шукати саме такий, з "перламутровыми пуговицами".

Наша фірма, Тіко, працює в Рівному вже 23 роки. Кондиціонери, які ми продаємо, всі від перевірених постачальників. Власний сервіс-центр, власні монтажники. ПРОКОНСУЛЬТУЄМО, ПРОДАМО, ЗМОНТУЄМО, ОБСЛУЖИМО! Ну, ви мене зрозуміли...


  Кондиціювання

Потребуєте більше інформації?

Спитайте нас. Ми це любимо.