Клімат твого простору під ключ в Рівному та регіоні

ТОВ Тіко

Тепловий насос «Повітря-повітря» як альтернативне джерело тепла взимку

— Я вдома сиджу в шерстяних шкарпетках і в куртці, щоб не замерзнути насмерть.
— А в мене вранці на віконному склі конденсат замерзає на кригу.
— Та це взагалі піпєц.

(з підслуханого)




З кожним осіннім днем холод беззупинно дужчає і з цим нічого не поробиш до квітня. Поки не включать центральне опалення можна мерзнути або грітись власними силами. Центральне опалення трохи полегшує боротьбу з холодом частині населення, частина помешкань буде взимку відкривати кватирки, щоб трохи випустити жар. Власники приватних будинків гріються газовими, твердопаливними або піролізними котлами. В селах куряться груби. Життя продовжується.

А як же нам зігрітись в умовах тотальної економії, зменшення норм споживання, недоброзичливого ставлення держави та розвитку технологій?

Глобалізація зробила світові досягнення доступними всім покупцям на ринку. То чому ж нам цим не скористатись? Власники будинків можуть встановлювати газове опалення, можуть облаштувати котельне приміщення і встановити твердопаливний котел. Власники квартир можуть влаштувати індивідуальне газове опалення при отриманні дозвола або в новобудові. Але є ще один спосіб зігрітись, який давно вже користується великою популярністю в європейських країнах, навіть в скандинавських. Це теплові насоси. Вони є різних типів: «ґрунт-вода», «ґрунт-повітря», «вода-вода», «вода-повітря», «повітря-вода», «повітря-повітря». Саме останні ми зараз і розберемо.

Тип насоса характеризує донора тепла (звідки) і акцептора тепла (куди). У випадку теплового насоса «Повітря-повітря» тепло відбирається у вуличного повітря і передається у повітря в помешканні. Теплові насоси даного типу найдешевші і найпростіші у монтажі і обслуговуванні. Зовнішній вигляд у них зазвичай як у побутового кондиціонера. Вартість трохи дорожча.


Розберемо аргументи на користь цього опалювального приладу

  1. В порівнянні з котельним обладнанням. Вам не потрібні дрова, солярка, тирса, пелети, вуголь чи газ. Вам потрібна електроенергія. Ваша залежність буде саме від неї. Її ціна впливатиме на вартість вашого опалення. Пізніше ми дізнаємось, чому це добре.
  2. В порівнянні з електрокотлами. Електрокотел ви можете використовувати в комплексі з тепловим акумулятором і зональним лічильником тепла (лічильник, який рахує окремо денне і нічне споживання електроенергії). Запрограмувавши нічну роботу електрокотла ви нагріваєте воду в системі опалення і тепловому акумуляторі (буферній ємності). Вдень котел не працює, а ви використовуєте гарячу воду для обігріву і господарських потреб. Але якщо на ваше домогосподарство встановлений ліміт електричної потужності, то вам може її не вистачити для роботи котла. Ну і, звісна річ, вам треба розташувати в приміщенні буферну ємність (принаймні 500 літрів). Тепловий насос «Повітря-повітря» для своєї роботи потребує меншу електричну потужність. І не потребує теплового акумулятора взагалі.


Як влаштувати роботу теплового насосу

Зовнішній блок. Зовнішній блок теплового насосу треба розташовувати на стіні, яка у ваших умовах найменше піддається впливові вітру. Чому це важливо ми розглянемо трохи пізніше.

Внутрішній блок. Внутрішній блок монтується в приміщенні, яке опалюватиметься. Якщо ви робите опалення приватного будинку, то є сенс у використанні напівпромислового теплового насосу канального типу. Це означає, що внутрішній блок розташовується в приміщенні і подає тепле повітря в систему повітряпроводів (канали). Повітряпроводи розгалужуються на весь будинок і обігрівають все приміщення, а не одну лише кімнату.

Система вентиляції. Для ефективнішої роботи варто нарівні з подачею теплого повітря організувати відбір відпрацьованого повітря з приміщення. Подачу повітря влаштовують під стелею, а відбір — біля підлоги. Охолоджене повітря повертається коробами до внутрішнього блоку, де знову нагрівається і таким чином циркулює помешканням. Подачу повітря можна здійснювати в кімнати, а відбирати його, наприклад, в коридорі. Таким чином весь будинок буде задіяний в опалювальному циклі мінімальними зусиллями і одночасно все приміщення буде вентилюватись, а це головна запорука проти утворення грибка в приміщеннях. Якщо під час циркуляції приміщенням температура повітря знижується на один градус за Цельсієм, то це означає, що будинок має хорошу теплоізоляцію. Додатково можна влаштувати забір свіжого повітря з вулиці, підігрів його (тенами або рекуператором) і домішування до циркулюючого об’єму.


На що ще варто звернути увагу, так це на ...

Підігрів піддону зовнішнього блоку. В умовах Рівненської області (та України взагалі) з високою вологістю повітря під час роботи теплового насосу при температурі на вулиці -10 градусів треба буде підігрівати піддон зовнішнього блоку для скидання розмороженої води і запобігання видавлювання піддона. З цією метою на піддоні вкладають нагрівальний кабель.

Можливість циркуляції холодоагента в зворотньому напрямку. Під час роботи теплового насосу на обігрів приміщення, теплообмінник зовнішнього блоку відбирає тепло з вуличного повітря, обмерзає і покривається кригою. Робота в реверсивному режимі необхідна в першу чергу для того, щоб розморозити лід на ґратці зовнішнього блока і в другу чергу для роботи теплового насосу влітку в якості кондиціонера.

Як відбувається розморозка зовнішнього блоку? Коли система фіксує значне зниження ефективності відбору тепла, вона переключається на роботу в зворотньому напрямку — тепло відбирається в приміщенні і передається у зовнішній блок. Зовнішній блок нагрівається і крига розтоплюється. Якщо в цей час зовнішній блок буде обдуватись холодним повітрям, то процес відтаювання триватиме довше і менш ефективно. Ось чому важливе його розміщення в захищеному від вітра місці. Якщо піддон підігрівається, то вся вода одразу буде скинута назовні. В цей час вентилятор внутрішнього блоку працює на знижених обертах а в приміщення поступає прохолодне повітря. Процедура розморозки запускається в середньому раз на годину і триває близько п’яти хвилин. Завдяки великому об’єму повітря в приміщенні і загальній великій тепловій інертності будинку (нагріті меблі, стіни) мешканці не відчувають цього зниження.

Інверторна система. Це принциповий момент для безперебійної роботи теплового насосу. При відборі тепла з вуличного повітря, волога буде конденсуватись на теплообміннику, а при від’ємній температурі вода буде замерзати. Крига на теплообміннику знизить коефіцієнт теплопередачі. Для ефективної роботи в цей момент треба буде зменшити потужність компресора і швидкість обертання вентилятору. Зменшення потужности призведе до зростання ефективності теплопередачі.

Відвід конденсату від зовнішнього блоку. Вода, яка скидається з зовнішнього блоку після розморозки, сама по собі буде падати на відмостку. За зиму накопичиться  потужна бурулька-сталагміт (об’єм скинутої води може сягати 500 літрів за сезон). Подбайте про свій комфорт і скеруйте цю воду в домашню каналізацію окремою трубкою. Інакше вам доведеться або всю зиму счищати лід, або навесні у вас стоятиме калюжа біля будинку.


Трохи розрахунків

Ефективність. Нагадаю вам про COP (coefficient of performance — коефіцієнт перетворення теплоти). У теплових насосів він від 3 до 5. А це означає, що при коефіцієнті, наприклад, 4,62 тепловий насос для своєї роботи візьме з мережі 1 кВт електроенергії (для компресора, вентиляторів і роботи електроніки), перетворить її в теплову енергію (механічна робота компресора), викачає з вуличного повітря ще 3,62 кВт тепла і перенесе це тепло (1+3,46=4,62 кВт) в приміщення. Конкретне значення коефіцієнта перетворення залежить від зовнішньої температури та температури в приміщенні.

Економія. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) (постановою №200 від 26.02.2015р.) встановила наступні тарифи на електроенергію для населення для будинків, обладнаних електричним опаленням: в опалювальний період (з 1 жовтня по 30 квітня) при витраті до 3000 кВт за один місяць вартість одного кіловата — 0,9 грн, при витраті понад 3000 кВт кожен з них коштуватиме вже 1,68 грн. В інший період року кількість електроенергії по 0,9 грн обмежена 100 кіловатами.


Як ще ви можете підвищити ефективність теплозабезпечення і використання електроенергії

Якщо ви влаштуєте тепловий насос «повітря-вода», то зможете забезпечити себе не лише опаленням, а й теплою водою для господарських потреб (душ, ванна, миття посуду).

Якщо ви підійдете до питання енергоефективності комплексно, то варто все освітлення в помешканні влаштовувати світлодіодними лампочками. Окрім прямої економії протягом цілого року за рахунок потужності, ви зменшите пасивне нагрівання помешкання в літній час, відмовившись від лампочок розжарювання. А відтак і навантаження на кондиціонер для охолодження приміщення теж зменшиться.

Влітку тепловий насос можна використовувати як кондиціонер.

Якщо ви встановлюєте тепловий насос канального типу, то на кожен канал треба поставити засувку. Вони дозволять регулювати інтенсивність подачі теплого або холодного повітря в кожне приміщення окремо, а це ще один крок до економії.


Спеціально ваш, Володимир Деміургіч.


  КондиціюванняОпалення

Потребуєте більше інформації?

Спитайте нас. Ми це любимо.